gazetajudeteana.ro

Primăria Topalu – Informare testare gratuită pentru depistarea TBC în 23 de comune din județul Constanța

de

Începe depistarea activă a tuberculozei în județul Constanța. Proiectul național Screening TB se va desfășura în 23 de comune constănțene unde caravana mobilă va asigura servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea tuberculozei.
Ostrov, Băneasa , Oltina, Aliman, Adamclisi, Cobadin, Chirnogeni, Limanu, 23 August, Topraisar, Ciocârlia, Cumpăna, Agigea, Valul lui Traian, Mircea Vodă, Cuza Voda, Corbu, Grădina, Pantelimon, Topalu, Saraiu, Gârliciu, Ciobanu sunt comunele constănțene unde va merge caravana de depistare activă a tuberculozei începând din data de 01 februarie 2022. Proiectul Screening TB din care face parte caravana care oferă servicii medicale gratuite constănțenilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză este derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Constanța este de 50,1 cazuri la suta de mii de locuitori, plasând județul în rândul celor care înregistrează un număr important de cazuri de tuberculoză annual.
Caravana Screening TB va străbate comunele anunțate vreme de două luni jumătate și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil.
Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.
De la demararea activității de screening a tuberculozei, 21 de județe au intrat în acest proiect, Constanța numărîndu-se între acestea. România este țara din Uniunea Europeană care înregistrează cel mai mare număr de pacienție care suferă de tuberculoză. Boala este de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch și se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase.
Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

You may also like