gazetajudeteana.ro

Gazeta Județeană

Iulian Călin, directorul CMSN Constanța, despre stadiul avizării documentației pentru construirea noului Acvariu

Avatar photo by

În incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din municipiul Constanța, Consiliul Județean intenționează să construiască un nou acvariu, la standarde europene. Astfel, instituția, prin Direcția Generală de Proiecte, a înaintat către instituția abilitată de mediu memoriul de prezentare al proiectului de construire a noii secții. Județul nostru va beneficia de un acvariu unic în Europa după finalizarea lucrărilor.

YouTube player

Amplasamentul este situat pe Bulevardul Mamaia, la numărul 255. Certificatul de urbanism cu numărul 3.572 a fost emis de către Municipalitate în data de 17 noiembrie 2021. Se propune, astfel, construirea unei clădiri cu regimul de înălțime de D+P+1Etaj+Etaj tehnic, cu funcțiunea de acvariu. Se va amenaja un teren în jurul investiției, alei pietonale, alei carosabile și spații verzi. Clădirea va avea o suprafață construită de aproximativ 2.830 mp, cu un circuit vizitabil de minimum 270 ml. Perioada de implementare propusă este de trei ani de la data emiterii autorizației de construire, iar valoarea este de aproximativ de 15 milioane de euro.

Pentru a aflat care este stadiul în ceea ce privește avizele necesare, reporterii Focus Press au discutat cu Iulian Călin, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, care a declarat că după obținerea documentației, proces extrem de avansat în acest moment, urmează etapa licitației pentru lucrările de construire a noului Acvariu.

„Suntem în faza de obținere de avize în proiectul pentru acvariul pe care dorim să îl construim, după care urmează etapa de licitație pentru lucrarea. După cum știți acvariul va fi unul foarte, foarte modern. Este necesară mutarea acvariului din zona celebră a Cazinoului din Constanța. Clădirea aceea este deja ușor improprie, este veche, cedează sub presiunea volumului mare de apă, numai bazinul central are în jur de 500 mii de litri și atunci trebuie neapărat schimbat. Noul amplasament se va situat pe latura bulevardului Mamaia, pe latura de est a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, între intrarea principală și Planetariul. Va fi dotat cu camere tehnice, cu camere de filtrare, spațiu pentru reparații, pentru intendență, cu două bazine mari circulare, unul va prezenta fauna piscicolă din Marea Neagră, iar celălalt mai mare din restul Oceanului Planetar”, a declarat Iulian Călin, directorul CMSN Constanța.

Legat de actualul Acvariu, directorul CMSN Constanța, Iulian Călin spune că în acea clădire nu va mai funcționa, odată cu finalizarea noii construcții, un acvariu, ci va preda clădirea în patrimoniul statului.

„Acolo nu va mai rămâne acvariu, acela se va închide, vom elibera zona. Este o clădire veche ce a aparținut Coroanei Regale a României. Știu că se fac demersuri pentru a intra în patrimoniu național și atunci va fi redată tot culturii. Ori va primi una din vechile folosințe, adică o bibliotecă, ori acolo a mai fost și un mare restaurant. Nu știu exact ce va funcționa acolo, dar trebuie să eliberăm zone aceea și să o redăm circuitului turistic în alte scopuri”, a mai spus Iulian Călin, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din municipiul Constanța.

You may also like