gazetajudeteana.ro

Gazeta Județeană

Județul Constanța – Informare ruta de cicloturism EuroVelo 6

Avatar photo by

A fost depus la finanţare în Programul de Redresare şi Rezilienţă proiectul traseului ce se va implementa în baza unui parteneriat cu județele, Călărași, Giurgiu, Ilfov și cu alte 23 de UAT-uri din județul Constanţa. Bugetul apelului de proiecte este de 250 de milione de euro, iar jalonul prevede construirea a 3000 de km de trasee de cicloturism la nivel naţional. Județul nostru va contribui cu 500km de traseu, din care 420km vor purta labelul EuroVelo6.
Printre activități eligibile se numără:
– identificarea și marcarea traseului
– reabilitarea pistelor ciclabile existente, dacă este cazul (21 de km de piste existente)
– construirea de noi piste, dacă situația din teren permite și o impune (trafic aglomerat pe căile rutiere existente)
– găsirea soluțiilor alternative (transport feroviar, fluvial, transport în comun) pe tronsoanele unde nu se poate pedala (autostrăzi, drumuri aglomerate, cursuri de ape, etc)
Este important ca județul nostru să fie parte în acest culoar, foarte popular în rândul iubitorilor turismului de aventură pe bicicletă. Beneficiile pentru localitățile din județ sunt multiple, de ordin social, economic și cultural.
Împreună cu echipa pe care o coordonez, am făcut săptămâna aceasta “triplu salt” pentru a pune la punct toate detaliile legate de hotărârile de Consilii Locale și pentru a purta corespondența și a convinge primarii din județ să adere la o astfel de idee.
Mulțumesc echipei, colegilor mei din conducerea CJC și tuturor primarilor care au înțeles că e important ca localitățile pe care le administrează să fie conectate cu vestul Europei printr-o rută turistică, oricare ar fi natura ei.
Am și plăcerea să vă dezvălui povestea uimitoare a doi împatimiți ai acestui mod de a călători: Edgard și Fabienne pe care i-am cunoscut vara aceasta undeva lângă cetatea Capidava.
Am stat la povești, destinația lor finală era Sulina, dar i-am convins să nu rateze Grindul Chituc și Cazinoul din Constanţa. Le-am și vorbit despre intenția Consiliului Județean Constanța de a se implica în implementarea proiectului Euro Velo6.
Spun despre ei că sunt incepători în cicloturism, dar au parcurs pe bicicleta distanţa dintre La Rochelle de pe coasta Atlanticului și Cazinoul din Constanța în 3 luni. S-au cazat în pensiuni sau în casele localnicilor, au mâncat preparate tradiționale romanești, au vizitat cetăți, mănăstiri, muzee și s-au bucurat de aventură pe teritoriul tării noastre. Port încă corepsondenţa cu ei pentru că vreau ca într-o buna zi să afle că și România este oficial tară bike friendly Euro Velo 6.

Sursa City Press Constanta

You may also like