În curtea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din municipiul Constanța se află montată, chiar în fața secției Delfinariu, o expoziție cu plase pescărești abandonate ce poate fi vizionată până pe data de 20 octombrie a.c. Elementele principale ale acestei expoziții sunt plasele pescărești, despre care se vorbește în continuare mult prea puțin, raportat la efectele pe care le produc. Cei ce au demarat proiectul sunt reprezentanții ONG MareNostrum.
Expoziția face parte din cadrul evenimentului Ziua Internațională a Mării Negre, având ca scop creșterea gradului de infomare a comunității locale cu privire la impactul uneltelor de pescuit fantomă îl au asupra habitatelor marine și biodiversității, în special habitate sensibile și specii amenințate
Uneltele fantomă sunt o sursă de deșeuri marine, însă impactul acestora este mult mai mare datorită potențialului său de a încurca.
Conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța invită constănțenii, dar nu numai să viziteaze și mini-expoziția plaselor pescărești abandonate, deoarece, după cum a declarat și Iulian Călin, directorul CMSN Constanța astfel important să știm ce anume dăunează mamiferelor, peștilor în habitatul maritim. Totodată a spus că a fost foarte încântat în momentul în care OMG Mare Nostrum i-a vorbit despre proiect și despre faptul că au ales Delfinariul drept cea mai prielnică locație pentru amplasarea elementelor ce au înglobat expoziția de plase abandonate.
„Toți știm despre problemele care apar cu animalele marine care se prin într-o plasă, având nevoie a respira, dacă stau mai mult în apă, mor înecate, Proiectul MareNostrum este un protest, de fapt, este un semnal de alarmă pentru ceea ce se întâmplă în Marea Neagră și nu numai în Marea Neagră. Adăugăm războiul izbucnit în proximitate, adăugăm poluarea, dar și materiale de plastice aruncate în mare ce sunt dăunătoare mamiferelor. Este lăudabilă inițiativa celor de la Mare Nostru, iar când mi-au prezentat acest proiect le-am oferit spațiul din fața clădirii unde funcționează secția Delfinariu”. Vrem să tragem, prin astfel de inițiative un semnal de alarmă. Considerăm astfel de inițiative foarte bine venite, dar rare și ar trebui să fie tot mai dese.
Activitatea face parte din proiectul NET FREE Black Sea, susținut financiar de Ocean Conservancy’s Small Grants Program – Global Ghost Gear Initiative
Peste o jumătate de tonă de plase pescăreşti abandonate, pierdute sau aruncate, denumite şi “unelte fantomă”, au fost eliminate din Marea Neagră, pe litoralul românesc, în cadrul unui proiect derulat de Mare Nostrum, fiind astfel redus riscul ca mamifere marine sau specii de păsări să fie prinse în acestea, au informat, miercuri, reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale. Ţinta voluntarilor Mare Nostrum, în cadrul proiectului, este să elimine peste 1.000 de kilograme de “unelte fantomă” de pescuit, precum şi alte deşeuri printre care celofan şi pungi de plastic.
„Peste 500 de kilograme de plase de pescuit au fost eliminate din Marea Neagră, în cadrul proiectului Net Free Black Sea şi a activităţilor dedicate acestuia. Scopul proiectului finanţat de Ocean Conservancy’s Small Grants Program – Global Ghost Gear Initiative este de a elimina peste 1.000 de kilograme de unelte fantomă de pescuit şi de a reduce riscul ca mamiferele marine sau orice alte specii de păsări să fie prinse în acestea. Numai în cadrul ultimei activităţi au fost eliminate 150 kg, în zona cuprinsă între porturile Midia şi Constanţa. De asemenea, în timpul operaţiunilor au mai fost adunate şi alte deşeuri, precum celofan şi pungi de plastic“, a anunţat ONG-ul.
Activitatea face parte din proiectul NET FREE Black Sea, susținut financiar de Ocean Conservancy’s Small Grants Program – Global Ghost Gear Initiative.