Consiliul Județean Constanța continuă demersurile pentru realizarea proiectului „Conservare, protejare și punere în valoare a biodiversității în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța“, iar în cursul zilei de miercuri, 12 octombrie a.c., a obținut de la Primăria municipiului Constanța un certificat de urbanism necesar pentru obținerea autorizației de construire.
Certificatul de Urbanism cu numărul 2.429 emis la data de 11.10.2022 vizează conservarea, protejarea și punere în valoare a biodiversității în cadrul Complexului Muzeal de științe ale naturii – microdelta constanța, fiind valabil doi ani.
La data de 4 octombrie a.c., Consiliul Județean Constanța a lansat un anunț pentru achiziționarea serviciilor de verificare tehnică a Studiului de Fezabilitate / Documentației de avizare a lucrărilor de intervenții aferente proiectului „Conservare, protejare și punere în valoare a biodiversității în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța“, cu o valoare estimată de 10.000 de lei, fără TVA.
CJC urmărește amenajarea unui parc dendrologic și a unei zone lacustre în apropierea Delfinariului. Finanțarea necesară, 4 milioane de euro, fără TVA, este previzionată a fi realizată cu fonduri europene sau din bugetul statului, ori alte oportunități de finanțare nerambursabilă din exercițiul financiar 2021 – 2027. Administrația județeană are în vedere reorganizarea Microrezervației și a tuturor spațiilor verzi din incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța (CMSN). Actualele țarcuri vor fi înlocuite cu unele la standarde europene actuale. Iar un spațiu de birouri va fi transformat în laborator. Se propune și un sistem modern de irigare a spațiilor verzi, refacerea aleilor și instalarea de mobilier urban.
În cadrul proiectului, se va realiza o compoziție vegetală pe terenul CMSN care să conducă atât la reproducerea biodiversității specific dobrogene, cât și la îmbunătățirea mediului (prin plantarea multor arbori cu o capacitate mare de absorbție a poluării), dar și popularea amplasamentului cu faună specifică Dobrogei: reptile, păsări, mamifere.
Totodată, se dorește achiziționarea unor panouri solare și a unei centrale în cogenerare care să utilizeze biomasa rezultată din toaletarea copacilor din Constanța, care să producă energia necesară funcționării proprii a CMSN și să livreze energie în rețeaua națională.