Primăria Saligny a depus la Agenția pentru Protecția Mediului un memoriu de prezentare pentru elaborarea unui Plan Urbanistic General și Regulament Local de Urbanism pentru comuna dobrogeană.
Proiectantul general este SC Geogis Proiect SRL, din Călărași. Planul Urbanistic General are caracter de reglementare și răspunde planului de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare a localităţilor ce compun unitatea teritorial-administrativă de bază.
Tema PUG-ului propune studierea în ansamblu a comunei Saligny cu satele componente Saligny, Făclia și Ştefan cel Mare, ca urmare a separării de Comuna Mircea Vodă. PUG-ul se elaborează în scopul:
- Stabilirii direcţiilor de dezvoltare urbanistică a localităţilor.
- Utilizării raţionale și echilibrate a terenurilor necesare funcţiunilor urbanistice.
- Fundamentarii realizării unor investiţii de utilitate publică.
- Asigurarii suportului reglementar pentru eliberarea certificatelor de urbanism și autorizaţiilor de construire.
- Corelării intereselor colective cu cele individuale în ocuparea spaţiului.
- Delimitării zonelor afectate de servituţi publice, afectate de interdicţii temporare şi permanente de construire şi a zonelor expuse la riscuri naturale.
- Modernizarii, echiparii și dezvoltarii infrastructurii edilitare.
- Precizarii condiţiilor de amplasare şi conformare a volumelor construite şi amenajate.
- Stabilirii modului de utilizare a terenurilor din intravilan
- Evidenţierii deţinătorilor de terenuri şi modul preconizat de circulaţie a terenurilor din teritoriul intravilan al comunei.
- Stabilirii destinaţiei terenurilor aflate în extravilanul comunei Saligny.
Necesitatea Actualizării Planului Urbanistic General se datorează atât modificării administrative a Comunei Mircea Vodă care a dus la înfiinţarea a două comune – Saligny și Mircea Vodă cât și a expirării termenului de valabilitate a PUG-ului precedent întocmit de S.C. ARHICO S.R.L. în 1999.
Comuna Saligny se desfășoară în lungul DN 22C(E81), pe relația Cernavodă – Constanța, la 2 km distanţă de A2 – „Autostrada Soarelui”. Legătura cu orașul Cernavodă este asigurată și prin DJ 223C. Accesul în satele componente se face pe drumuri comunale neasfaltate.
Numărul de locuitori ai comunei Saligny la nivelul anului 2019 era de 2.340 persoane, repezentând 0,30% din totalul populației județului Constanța și 0,99 % din totalul populației de la sate, din județul Constanța în anul 2017.
Numărul de locuințe din comuna Saligny este de 788 în anul 2019. Suprafaţa locuibilă totală este de 34646 mp. Materialele de construcţie utilizate sunt cărămidă și b.c.a., ca materiale durabile și chirpici ca material nedurabil. Acoperişurile sunt din ţiglă, tablă galvanizată sau olane. Starea construcţiilor este medie cu excepţia celor realizate după 1990. În localităţile Saligny și Făclia, densitatea locuinţelor este ridicată, spre deosebire de satul Ştefan cel Mare, unde densitatea locuinţelor este mai scăzută datorită suprafeţelor mari ale curţilor cât și restricţiilor impuse de vecinătatea Centralei Atomo – Electrice Cernavodă.
Intravilanul existent al celor 3 localităţi componente ale comunei Saligny s-a trasat în baza datelor furnizate de Primăria Comunei Saligny. În Comuna Saligny intravilanul este reprezentat prin: trupurile principale ale celor 3 localităţi : Saligny, Făclia și Ştefan cel Mare și trupuri izolate în teritoriu.
Documentul poate fi studiat aici saligny-document-pug-memoriu