gazetajudeteana.ro

Gazeta Județeană

Info meteo Dobrogea – Prognoza agrometeorologică

Avatar photo by

Prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie arată că în perioada 5 – 11 februarie va fi secetă pedologică moderată şi puternică pe suprafeţe extinse din Moldova, izolat nordul şi nord-estul Munteniei dar şi în centrul Dobrogei.

Astfel, rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

De asemenea, starea de vegetaţie a culturilor agricole, la începutul perioadei, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, la culturile de câmp se va menţine starea de repaus biologic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. În ultimele zile ale intervalului menționat vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative la culturile de toamnă din zonele sudice, datorită regimului termic din aer mai ridicat decât în mod normal.

Ca urmare a procesului de îngheţ/dezgheţ la sol se va putea înregistra fenomenul de „descălţare„ al plantelor, spun meteorologii.

Din punct de vedere meteorologic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4 şi 9 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 7 grade, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 0 şi 12 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar cea minimă va oscila între -8 şi 5 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni, producându-se îngheţ la sol.

Sub aspect pluviometric, în intervalul 5 – 11 februarie, sunt posibile precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă.

Conform specialiştilor, condiţiile agrometeorologice vor fi pe ansamblu favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon, în aproape toată ţara.

De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie recomandă verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod în plantaţiile pomi-viticole, aplicarea de îngrăşăminte organo-minerale în vii şi livezi, dar şi administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă.

You may also like