gazetajudeteana.ro

Gazeta Județeană

Primăria Mangalia – Informare lucrări de asfaltare şi modernizare a străzilor şi falezelor din Mangalia, cu fonduri UE

Avatar photo by

Primăria Municipiului Mangalia a început, recent, lucrările de modernizare şi reconfigurare a traseelor autobuzelor electrice, în cadrul Proiectului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), finanţat cu bani europeni. Acesta se referă la modernizarea străzilor şi aleilor pietonale în deplină siguranţă şi confort, la amenajarea unei zone pietonale şi a pistei de biciclete, în staţiunea Cap-Aurora, precum şi la amenajarea alveolelor pentru staţiile de autobuz din oraş. În aceste zile, se lucrează la reamenajarea zonei de parcare de la Gara Mangalia, care va cuprinde o staţie de autobuz, relocată din şoseaua naţională, staţie taxi, dar şi o parcare de tip Park&Ride.

Totodată, va fi refăcut iluminatul stradal şi va fi creat un sistem de scurgere a apei pluviale. În acelaşi proiect, s-a asfaltat strada Horia, Cloşca şi Crişan, urmând să se toarne covor asfaltic pe trotuare. Strada din cartierul de case al oraşului va deveni arteră rutieră cu sens prioritar, în raport cu celelalte străzi adiacente, cuprinse între străzile Matei Basarab şi Gral Dragalina şi va fi prevăzută cu indicatoare rutiere şi treceri de pietoni conforme cu actualele norme de circulaţie rutieră. Intervenţiile în cadrul proiectului se referă şi la modernizarea străzilor 1 Mai şi Petre Ispirescu, dar şi la crearea unei alte staţii de autobuz, pe Bd. 1 Decembrie 1918, care va fi prevăzută cu alveolă şi semnalizare corespunzătoare atât pe orizontală, cât şi pe verticală, pe traseul mijloacelor de transport în comun.

Într-o primă etapă a proiectului, au fost achiziţionate, anul trecut, zece autobuze electrice care deservesc transportul public din Mangalia şi staţiuni, din vara acestui an. Un alt segment important din cadrul PMUD se referă la consolidarea şi modernizarea falezei din Cap-Aurora. Lucrările de moderizare a acesteia sunt în plină execuţie şi vor fi finalizate, până la începutul sezonului estival 2023. Faleza din Cap-Aurora va avea un nou sistem de iluminat, zonă de relaxare şi odihnă, pistă de biciclete pe toată lungimea, iar în partea de nord a acesteia va fi amenajată o parcare.

“Acest proiect a fost conceput de municipalitate pentru a avea un transport public, 100% ecologic, eficient şi sigur, care să deservească populaţia oraşului. De aceea, am reconfigurat traseele autobuzelor, care circulă în tot oraşul, inclusiv în cartierul de case şi staţiuni. Lucrările de reamenajare a falezei din Cap-Aurora vin în completarea celor deja reabilitate din Mangalia, Saturn, Jupiter, Neptun şi vor fi extinse, astfel încât să putem avea o faleză pietonală din Mangalia până în Olimp. După finalizarea acestui proiect, Mangalia se va număra printre puţinele oraşe din ţară, unde sunt folosite autobuzele electrice, dar şi o infrastructură rutieră şi pietonală complet modernizată, în cele şase staţiuni”, a declarat primarul Mangaliei, Radu Cristian.

You may also like