gazetajudeteana.ro

Gazeta Județeană

La Planetariul din Constanța poate fi vizionată eclipsa parțială de Soare, din data de 25 octombrie!

Avatar photo by

Vești bune pentru pasionații de astronomie și nu numai !Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” anunță faptul că marți, 25 octombrie a.c., va avea loc o eclipsă parțială de Soare și poate fi observată și din România. În acest sens, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din municipiul Constanța organizează în acea zi, în cadrul secției Planetariului, un eveniment pentru publicul doritor.

YouTube player

Spectaculosul fenomen de pe 25 octombrie va debuta la ora 12.26 și se va termina la ora 14.49, eclipsa urmând să dureze aproximativ 2 ore și 30 de minute.

Simona Dobre, muzeograful din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din municipiul Constanța a vorbit despre acest eveniment astronomic ce va putea fi vizionat la Planetariul din cadrul CMSN.

„Este important să știe faptul că această eclipsă se petrece într-un interval orar benefic, pe timpul zilei mai precis, aproximativ între 12.30 și ora 15.00. Este o eclipsă care va fi vizibilă. Este o eclipsă parțială, în jur de 42% din discul soarelui va fi acoperit de către lună. Cu ocazia acestui eveniment astronomic Planetariul din Constanța va realiza observații astronomice diurne, vom urmări acest eveniment astronomic în desfășurare printr-o lunetă solară special concepută pentru observarea soarelui și, de asemenea, utilizând o lunetă cu ecran de proiecție”, a declarat Simona Dobre, muzeograf Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Va fi un eveniment astronomic complex, mai spune Simona Dobre, deoarece pot fi vizualizate și planetele Venus și Mercur.

„Această eclipsă parțială de soare se petrece pe cer, în dreptul constelației zodiacale Fecioara, desigur în apropierea soarelui va fi prezentă și luna, satelitul nostru natural, dar nu doar aceste două vor fi observate pe cer, ci și planeta Venus. Toate cele trei corpuri sunt găzduite de către constelația zodiacală Fecioara și nu departe de cele trei este poziționată tot în dreptul aceleiași constelații zodiacale și planeta Mercur”, a mai spus muzeograful Simona Dobre.

Specialiștii recomandă pasionaților care doresc să se bucure de fenomen să nu se uite direct la Soare și să opteze pentru filtre speciale (ochelari de eclipsă, mylar sau cele mai dense filtre pentru aparate de sudură. Aceasta va fi cea mai mare eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră în perioada 2015-2027, potrivit astro-info.ro.

You may also like