gazetajudeteana.ro

Gazeta Județeană

Planetariul din Constanța- o fereastră deschisă permanent spre cer. Program și tarife

Avatar photo by

Primul obiectiv public de acest gen din ţara, luând ființă în anul în care omul a reuşit să „atingă” pentru prima dată cu piciorul Luna (1969), Planetariul destăinuie şi azi misterele greu de pătruns ale cerului. În cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din municipiul Constanța vizitatorii pot opta pentru a vizita și Planetariu, acest loc minunat, în care poți „călători” în Univers.

CMSN Constanța se poate lăuda cu un Planeriu nou, modernizat. În luna iunie a.c., fiind inauguart noul Planetariu.

Lucrările de modernizarea sunt realizate de firma Sky Professionals, care livrează o instalație hibrid 4K, alături de un simulator astronomic digital fulldome și filme documentare fulldome. Finanțat din fonduri europene, proiectul va avea o durată de 12 luni și a fost atribuit pentru 735.390 euro, fără TVA, de la un estimat de 853.000 de euro, fără TVA.

Proiectul va contribui, potrivit documentației, la „creșterea interesului tinerilor, precum și a vizitatorilor în general, pentru domeniul astronomiei și îndeplinirea misiunii Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța de instituție de cercetare, educare și recreere, în concordanță cu obiectivele sale”.

Secția Planetariu, o lume de dincolo de noi, alcatuită din stele, planete, meteori, galaxii şi altele ţi se dezvăluie, dar eşti ajutat să înveţi să călătoreşti printre ele folosindu-te de constelaţii, cele care contribuie la realizarea acestui tablou, „Cerul”, care nu a suferit nici o restaurare în ultimii 2000 de ani.

În holul Planetariului, poate fi vizitată o expoziţie cu tematică de astronomie. În cupola Planetariului au loc demonstraţii cu proiectorul ZKP- 2 şi pot fi văzute: stele (aproximativ 5000); planete; Luna; constelaţii (constelaţii zodiacale); comete; meteori; sateliţii galileeni ai lui Jupiter; sateliţi artificiali; Sistemul Solarmişcarea de revoluţie a planetelor din Sistemul Solar; determinarea coordonatelor orizontale, ecuatoriale şi ecliptice; demonstraţii cu planetariul Trippensse: formarea anotimpurilor, echinocţii şi solstiţii, eclipse de Soare şi de Lună.

DEMONSTRAȚII

Luni-Duminica: 9:45, 11:45, 13:45, 15:00, 16:00

Accessul copiilor sub 7 ani se face la demonstrația de la ora 9:45

TARIFE

Tarif Adulți 18,00 lei

Tarif Însoțitor (7-18 ani) 12,00 lei

Elevi/Studenți 4,50 lei

You may also like