Administrația locală a comunei Corbu merge mai departe cu proiectul privind extinderea rețelei de apă și canalizare. În acest sens, după ce a primit bani de la Guvern pentru realizarea investiției, Primăria a depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Constanța documentația privind acest proiect.
În prezent, în comuna Corbu, conform „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a SC RAJA SA Constanța, în perioada 2014 – 2020“, este existent sau în execuție un sistem centralizat de alimentare cu apă și canalizare (colectare ape uzate menajere) pentru o parte din locuitorii comunei.
Noua investiție vizează proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul „Extindere rețea de alimentare cu apă și canalizare în zona riverană Mării Negre, comuna Corbu, județul Constanța“. Complexul pompare înmagazinare Corbu – Rândunica este situat în sudul comunei Corbu, la intrarea în localitate, pe partea dreapta a DJ 226 Năvodari – Corbu.
Extinderea sistemului centralizat de alimentare cu apă și a sistemului de canalizare (colectare ape uzate menajere) reprezintă o urgență în protejarea și dezvoltarea teritoriului ocupat de localitate. Astfel, proiectul stabilește soluțiile tehnice pentru extinderea sistemelor de alimentare cu apă și a celui de canalizare (colectare ape uzate menajere) în localitate, cu scopul de a crea facilitățile corespunzătoare tuturor locuitorilor.
Prin înființarea noilor sisteme de alimentare cu apă și canalizare (colectare ape uzate menajere), marea majoritate a cetățenilor din localitate vor dispune de acces la această rețea publică.
Reamintim faptul că, în luna martie a.c., ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a semnat recent mai multe contracte de finanțare, prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny“, în valoare totală de 230.580.891,27 lei. Printre unitățile administrativ-teritoriale beneficiare se numără și Comuna Corbu din județul Constanța.
Proiectele vizează modernizarea infrastructurii rutiere, înființarea sau extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, a stațiilor de epurare, a rețelelor de canalizare menajeră și a sistemelor inteligente de distribuție a gazelor naturale.
Precizăm faptul că instituția abilitată de mediu a decis faptul că proiectul „Extindere rețea de alimentare cu apă și canalizare în zona riverană Mării Negre, amplasat pe DE547, DC574, DE576, DE578, DE587, DE608, DE608A, DE613, localitatea Corbu, comuna Corbu“ nu se supune evaluării impactului asupra mediului.
Potrivit Certificatului de urbanism nr. 69 din 28.04.2023, emis de Primăria Comunei Corbu, terenul pe care se va implementa proiectul se află în intravilanul și extravilanul domeniului public al Unității Administrativ-Teritoriale Corbu, la N-E de amplasament se află obiectivul militar UM 01853 Capu Midia, la S-E UM 02052 Mamaia Sat (Cazarma 1287), iar zona studiată se află în proximitatea Cazărmii 1852 Midia și Cazărmii 2978 Midia.
În anul 2023, Primăria Corbu a atribuit, prin cumpărare directă, un contract privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru extinderea rețelelor de alimentare apă și canalizare, precum și celelalte studii aferente necesare. Conform platformei SEAP, valoarea totală a achiziției a fost de 150.000 de lei. Firma câștigătoare a fost declarată Bogen Engineering SRL.
Primăria Corbu – Informare proiect „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a SC RAJA SA Constanța, în perioada 2014 – 2020“