Aproape 11.000 de imobile din comuna Cobadin, judeţul Constanţa, au fost măsurate şi urmează să fie intabulate. Rezultatele lucrărilor de cadastru general au fost afişate atât la sediul arhivei primăriei din localitate, cât şi pe pagina web a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Data limită de depunere a contestaţiilor este 26 februarie 2024.
În urma lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăţilor, în comuna Cobadin au fost identificate 10.825 de imobile, cu suprafaţa totală de 18.577,2816 de hectare.
Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor în evidenţele de cadastru şi carte funciară se desfăşoară în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) şi sunt gratuite pentru cetăţeni. Finanţarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, se arată într-un comunicat de presă transmis de Alina Maria Uzun, purtător de cuvânt al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanţa.
Cererile de rectificare a documentelor tehnice, în forma prevăzută de lege, însoţite de documentele justificative, pot fi depuse la sediul Primăriei Cobadin, transmise prin poştă sau curier, ori prin mijloace electronice. De asemenea, constestaţiile pot fi depuse în sistemul informatic. În acest caz, certificarea nealterării conţinutului înscrisurilor doveditoare odată cu redarea pe suportul informatic va fi făcută de către deponent prin semnătură electronică calificată, conform reglementărilor în vigoare.
„În prezent, din totalul de 70 de UAT-uri din judeţul Constanţa, au fost cadastrate în proporţie de sută la sută zece comune – Gârliciu, Ghindăreşti, Topalu, Horia, Istria, Săcele, 23 August, Siliştea, Valu lui Traian, Castelu -, iar în alte 56 de localităţi se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât şi pe sectoare cadastrale”, a explicat Alina Maria Uzun.
Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) este beneficiarul Proiectului major „Creşterea gradului de acoperire şi de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR. Proiectul major completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi 46.933.673 – cofinanţare de la bugetul de stat.
Aproape 11.000 de imobile din comuna Cobadin au fost măsurate şi urmează să fie intabulate