gazetajudeteana.ro

Gazeta Județeană

Gâștele chinezești pot fi admirate la Microrezervația din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța

Avatar photo by

Ne aflăm în sezonul rece, dar secția Microrezervației din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) Constanța, este una dintre cele mai vizitate zone din oraș. În această perioadă, este un loc prielnic de a petrece timpul liber, de plimbări și totodată puteți face cunoștință cu animalele și păsările din patrimoniu.

Unele dintre atracțiile Microrezervației din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii sunt gâștele chinezești, de Nil și cele canadiene pot fi mai bine observate în această perioadă a anului, deoarece se plimbă nestingherite prin secția Microrezervației.

Dacă vara aceste gâște preferă apa lacului din Microrezervația CMSN, în sezonul rece acestea sunt tot mai des întâlnite pe uscat, pe alei și pe spațiul verde. Păsările profită astfel de vizitatorii mai puțini decât în sezonul estival pentru a se plimba și a mânca iarbă.

Gârsca chinezească este întâlnită în Rusia, mongolia și China și are o speranță de viață foarte mare, de aproximativ 20 de ani. Este o pasăre de talie mare, având caracteristici asemănătoare cu alte gâște africane. Pieptul său pare să iasă în față. La fel ca gâsca africană, gâsca chinezească are o proeminență deasupra ciocului de culoare maro sau albă. Acestea sunt alerte, zgomotoase și agresive atunci când se simt amenințate. Este o pasăre erbivoră, se hrănește cu iarbă, păpădie, cereale, fructe și legume tocate.

Aceasta are un temperament ce o face foarte potrivită ca pasare de pază pentru cârdul tău. Este alertă, suspicioasă, zgomotoasă și agresivă atunci când știe că trebuie să fie. Aceste trăsături au făcut ca gâsca chinezească să poată păzi cârdurile mici de rate și chiar proprietăți comerciale. Dacă gâsca chinezească te-a acceptat ca fiind parte din cârdul ei, atunci devine un bun  și loial animal de companie.

În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, începând cu anul 1985 a intrat în circuitul public o Microrezervaţie care se întinde pe o suprafaţă de cca 12 ha din care 2 ha reprezintă luciu de apă cu vegetaţie palustră. Acest obiectiv a fost creat în ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cât mai complexă asupra naturii dobrogene. Patrimoniul acestui obiectiv deţine avifauna acvatică (pelicani, lebede, raţe şi gaşte sălbatice), avifauna terestră (păuni, fazani) şi mamifere (mufloni, cerbi lopătari,capriori), care se regăsesc în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi Rezervaţia Negureni. Mare parte din aceste exemplare sunt monumete ale naturii şi specii rare cu o reprezentare tot mai redusă în biotopurile naturale. Unele exemplare au fost obţinute prin schimburi cu alte Grădini Zoologice iar altele au fost achiziţionate sau donate. Anual s-a reuşit reproducerea şi creşterea în captivitate a numeroase exemplare aparţinând unor specii variate (mufloni, cerbi lopătari). În 2010 a fost adus de la Dorici/Bulgaria un exemplar de cal mongol Equus prijewalsky.

Tarife EXTRASEZON 2022 01.01.2023 – 30.04.2023

Taxa access Microrezervație și Păsări Exotice

  • Tarif Adulți 8,00lei
  • Elevi/Studenți 2,00lei
  •  Abonament Dendrologic Micro 320,00lei/an
  • Copii până la 7 ani gratuit

Program CMSN EXTRASEZON 01.01.2023 – 30.04.2023

Microrezervație și Păsări Exotice

Program de vizitare

Luni-Duminică: 09:30 – 16:00

Ultimul bilet se vinde la: 15:30

You may also like