Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România organizează în perioada 13 – 17 decembrie 2022 proiectul „Repere identitare dobrogene – 13 Decembrie, Sărbătoarea Etniei Tătare din România”, proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța. Ieri, 13 decembrie 2022, a avut loc un simpozion aparte la sediul UDTTMR Constanța.
Proiectul a fost deschis marți, 13 decembrie, în ziua în care se marchează oficial Sărbătoarea Etniei Tătare din România, cu simpozionul „Din istoria tătarilor” care a avut loc la sediul central al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, începând și i-a avut ca invitați pe dr. Andrzej Drozd – Universitatea din Varșovia (Polonia), dr. Emanuel Plopeanu – Universitatea „Ovidius” din Constanța, dr. Metin Omer – Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Ce înseamnă 13 decembrie – Ziua tătarilor? Este singura țară din lume care are o zi dedicată, prin lege, tătarilor din României. Momentul se referă la ceea ce a însemnat împlinirea idealurilor naționale ale tătarilor. Idealul pentru care au luptat timp de sute de ani și anume crearea unui stat național al lor – au reușit acest lucru în anul 1917, la 13 decembrie/26 după noul calendar, atunci când o adunare consistuantă a declarat crearea Republicii populare Crimeea”, a punctat dr. Metin Omer – Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Sâmbătă, 17 decembrie 2022, începând cu ora 17,00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va avea loc un spectacol susținut de ansambluri și de elevi de la Școala Comunitară de la Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România.
Proiectul „Repere identitare dobrogene – 13 Decembrie, Sărbătoarea Etniei Tătare din România” îşi propune să contribuie la o cât mai bună cunoaștere a principalelor momente istorice în rândul comunităţii tătare din România. Principalul obiectiv al manifestărilor organizate în cadrul proiectului constă atât în apropierea membrilor comunităţii de valorile culturale şi spirituale specifice etniei tătare, cât și de promovarea valorilor identitare în rândul populației majoritare. De asemenea, proiectul îşi propune să contribuie la implicarea cât mai activă a tuturor membrilor în viaţa comunităţii prin participarea la evenimentele organizate de UDTTMR.
„Sărbătoarea Etniei Tătare din România”, marcată anual la data de 13 decembrie, este recunoscută oficial prin Legea nr. 453/2006. Potrivit acesteia, „în localităţile unde trăiesc etnici tătari, autorităţile administraţiei publice locale sprijină organizarea manifestărilor cultural-artistice dedicate zilei de 13 decembrie”.