Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța este unul dintre locurile cele mai vizitate din orașul de la malul Mării Negre. Pe lângă reprezentanții cu delfinii, ce fac deliciul vizitatorilor, mai ales pe perioada sezonului estival, cei ce aleg să își petreacă câteva ore își pot încânta privirea și cu animalele, păsările din cadrul Microrezervației, ce are o suprafaţă de cca 12 ha din care 2 ha reprezintă luciu de apă cu vegetaţie palustră.
Patrimoniul acestui obiectiv deţine avifauna acvatică (pelicani, lebede, raţe şi gaşte sălbatice), avifauna terestră (păuni, fazani) şi mamifere (mufloni, cerbi lopătari,capriori), care se regăsesc în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi Rezervaţia Negureni.
Printre păsările aflate aici la Microrezervație, întâlnim și păunul asiatic, indian, comun sau păunul albastru (Pavo cristatus), o spendoare ce îi încântă de îndată pe vizitatori cu penajul lor. Astfel, cei ce aleg să viziteze secția Microrezervație din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) Constanța, au parte de spectacol din partea păunului asiatic.
Spunem spectacol, deoarece această pasăre poate fi considerată chiar decorativă, masculul având un aspect morfologic deosebit când coada este deschisă în formă de evantai.
Trebuie să știm că acest fenome are loc în timpul împerecherii, când masculii își răsfiră penele cozii într-un evantai. Aceasta fiind un mijloc vizibil de marcare a teritoriului său în timpul perioadei de reproducție. De îngrijirea puilor se ocupă numai femela.
Precizăm că în cadrul Microrezervaţiei puteţi întâlni un număr de 86 specii cu un efectiv de peste 460 exemplare.