Spital construit de la zero în Constanța, care va prelua integral activitatea actualului Spital Județean de Urgență. Guvernul României a pus la dispoziția Constanței terenul aferent construcției, în baza proiectului propus de Consiliul Județean
Președintele Consiliului Județean Constanța a susținut miercuri, 22 iunie 2022, o declarație de presă, în timpul căreia a anunțat intrarea în linie dreaptă a proiectului privind construirea unui nou mare spital la Constanța. Viitoarea unitate medicală va prelua în totalitate activitatea actualului Spital Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța.
Declarația susținută de domnul președinte Mihai Lupu vine ca urmare a hotărârii Guvernului României, cuprinsă în actul normativ 784/16 iunie 2022, prin care s-a decis trecerea unui imobil – teren plus clădire – aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Sănătății în domeniul public al județului Constanța. Terenul de peste 100.000 de mp are drept destinație ridicarea noului mare spital al Constanței.
Vă prezentăm mai jos, integral, declarația de presă susținută de domnul președinte Mihai Lupu:
Bună ziua!
Vă ofer următoarele cifre: Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost dat în folosință acum mai bine de jumătate de veac, în anul 1969, după ce lucrările au durat alți 6 ani. În anul 2020, aproape 90.000 de pacienți au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Constanța, iar aproximativ 42.000 de bolnavi au fost internați. În 2021, peste 100.000 de pacienți au ajuns la UPU, iar 46.000 de bolnavi au fost internați. Anul acesta, doar în primul trimestru, la UPU au fost îngrijite 29.100 de persoane, iar numărul celor internate ajunsese deja la 12.400.
În total, Spitalul Județean Constanța are 1.325 de paturi pentru spitalizarea continuă și alte 88 de paturi pentru spitalizarea de zi. În total, 40 de secții și aproximativ 3.600 de angajați. Acesta este tabloul celui mai important spital pe care Constanța îl are în acest moment. Într-o clădire mai veche de 50 de ani, modernizată pe alocuri, dar ridicată după niște planuri gândite, totuși, acum peste 50 de ani, care nu se mai regăsesc în ceea ce sistemul medical are nevoie acum, ne îngrijim bolnavii.
Acum, vă ofer știrea, care, oricât de normală pare, ne face să credem că trăim un moment istoric. Spun istoric pentru că, în ultimele trei decenii, nu s-a găsit o soluție pentru ca noi, constănțenii, să avem un spital nou. Guvernul României a hotărât, prin actul normativ 784/16 iunie 2022, trecerea unui imobil – teren plus clădire – aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Sănătății – Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța în domeniul public al județului Constanța. Este vorba despre un teren cu o suprafață de 111.272 mp, aflat pe Strada Viilor, Nr. 1, în municipiul Constanța, care a fost dat de Guvern Județului Constanța pentru ridicarea unui nou spital, care să preia întreaga activitate a actualului Spital Județean de Urgență Constanța.
Pentru acest nou spital am început demersurile încă de la preluarea mandatului meu, fiind un proiect pe care am știut clar că trebuie să-l prioritizăm. Astfel, în 24.04.2021, a fost adoptată Hotărârea Consiliului Județean Nr. 104, completată cu HCJ 146/23.06.2021 și cu HCJ 117/20.04.2022, prin care am aprobat solicitarea înaintată de CJC către Guvernul României, în vederea transferării imobilului amintit în domeniul public al județului Constanța, pentru a putea ridica noul spital.
În solicitările noastre înaintate Guvernului României am motivat necesitatea construirii acestui spital la Constanța prin ceea ce cred că este limpede pentru noi toți: de la vechimea actualului spital județean și imposibilitatea adaptării lui la ceea ce impun sistemele medicale actuale până la numărul mare de pacienți, din tot sud-estul României, care sunt tratați în această unitate medicală. Avem, totodată, obligația de a avea la Constanța un nou spital, de talia celui pe care-l vom ridica în următoarea perioadă, și pentru că aici avem milioane de turiști, care de multe ori au nevoie de îngrijire medicală.
În același timp, avem bază militară NATO la Constanța, acesta fiind um motiv suplimentar pentru care nu ne permitem să funcționăm cu un spital județean, ca cel pe care îl avem acum, ținut mai mult „pe aparate”. Am amintit în toată corespondența noastră cu Guvernul României și de faptul că, tot în Constanța, avem mari operatori economici, precum CNE Cernavodă, Portul Constanța, Oil Terminal SA, Șantierul Naval Constanța, Damen Mangalia, care generează riscul producerii, în orice moment, a unor evenimente care să necesite acordarea de asistență medicală de urgență pentru multiple victime, în condiții optime. Dar motivele, bineînțeles, sunt mult mai multe, iar pandemia prin care trecem deja de mai bine de doi ani ne arată și mai mult câtă nevoie avem de o îmbunătățire consistentă a sistemului medical.
Viitorul spital va fi construit din fondurile proprii ale Consiliului Județean Constanța, dar și din fonduri guvernamentale și externe. Toate secțiile care funcționează acum în cadrul Spitalului Județean, cu număr de paturi, cu personal, vor fi transferate în clădirea viitorului spital. Fiind o unitate medicală pe care o vom ridica de la zero, vom aduce aici aparatură medicală nouă, de ultimă generație.
Avem deja în lucru proiectul privind noul spital, pentru că nu ne putem permite ca, din acest moment, având și terenul la dispoziție, să pierdem timp. Actualul spital județean nu respectă circuitele pentru buna lui funcționare și am văzut asta și mai clar în perioada pandemiei. Acest lucru este cauzat de faptul că spitalul a fost gândit, acum zeci de ani, ca unul monobloc, iar toate recomandările europene actuale sunt pentru ridicarea de spitale de tip pavilionar, astfel încât să poată fi făcute circuite pentru fluxul intern. Acestea nu pot fi făcute pe modelul actualului spital județean, pentru că așa a fost el construit, iar în pandemii este foarte complicat să funcționezi în acest fel.
Necesitatea unui nou mare spital la Constanța este impusă și de faptul că trebuie să modernizăm condițiile de cazare, trebuie să avem o parcare adecvată unei unități medicale importante. Ne gândim inclusiv la un sistem de independență energetică pentru viitorul spital, prin montarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură, astfel încât să reducem costurile foarte mari pe care le avem la energie.
Un avantaj al viitorului spital este poziționarea acestuia, fiind aproape de heliport, unde este și elicopterul SMURD. Acum, situația este complicată din acest punct de vedere, nu avem posibilitatea să ținem elicopterul SMURD în curtea Spitalului Județean.
Vă mulțumesc și, așa cum am spus de fiecare dată, faptul că suntem în slujba cetățeanului nu înseamnă să promitem. Pentru că de promisiuni sunt sigur că ne-am săturat cu toții, de-a lungul acestor ultime trei decenii. A fi în slujba cetățeanului este a-i oferi acestuia, prin fapte concrete, un trai cel puțin decent. Iar Sănătatea, din punctul meu de vedere, este și trebuie să rămână o prioritate pentru noi toți.