gazetajudeteana.ro

Gazeta Județeană

Primăria Ovidiu – Inaugurare Castru Roman

Avatar photo by
Primăria Ovidiu vă invită în data de 07 iulie, începând cu ora 17:30 🕓, la Inagurarea Castrului Roman!
📌Locație: Cartierul Ovidiu Sud, oraș Ovidiu
🟢Program:
✅Defilare și reprezentație artistică a grupurilor de reconstituire istorică din Sibiu – Castrum Novis & Terra Apulum
✅Concert Teatrul Național de Operă și Balet ’’Oleg Danovski’’ Constanța
✅Premieră film documentar (producție Primăria Ovidiu & Imago Studio)
✅Discurs invitați
✅Vizitare sit arheologic
Proiectul Sit Arheologic Ovidiu, a fost realizat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, și a avut ca scop conservarea, reconstituirea parțială și integrarea în circuitul turistic a acestui obiectiv istoric deosebit ce figurează în lista monumentelor istorice de categoaria A din România.
Situl identificat în sudul localității (cartier Ovidiu Sud) este compus dintr-un castru roman, o așezare civilă și o bazilică paleo-creștină. Iar astăzi în fața bazilicii veți putea observa pe soclu, bustul sculptat în piatră a lui Dionisie Exigul, călugar scit ce a trăit în Sciția Minor (Dobrogea Veche) în aceiași perioadă în care bazilica funcționa, care a fost donat de către Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului către administrația din Ovidiu în anul 2023.
Castrul roman este o fortificație de secol VI, ce avea rol defensiv, fiind practic construit pentru a apăra apeductul ce alimenta cetatea Tomis. Fortificația militară de la Ovidiu era una de tip Quadriburgium, având patru turnuri, două circulare și două rectangulare, toate amplasate în afară, pe colțurile incintei. Ruinele fortificației au fost identificate încă din anul 1972, chiar în dreptul insulei ce astăzi poartă numele marelui poet latin Publius Ovidius Naso.Suprafața interioară a castrului este de aproximativ 2200 metri pătrați, având laturi de 55 pe 40 de metri. În interiorul incintei, în latura de Nord, a fost identificat un singur edificiu. Potrivit specialistului ce a condus cercetările arheologice din ultimii ani, dr. Constantin Băjenaru, castrul a fost construit, cel mai probabil, în timpul împăratului Iustinian și putea adăposti o garnizoană de până la 50 de militari.
Vestigiile antice din zona orașului Ovidiu au supraviețuit luptei cu timpul și se înfățișează astăzi vizitatorilor, reconstituite special pentru a spune povestea acestor locuri, o poveste veche de peste un mileniu și jumătate, petrecută aici, pe malul Lacului cel Dulce ca Laptele…
May be an image of 1 person and text that says "皇 PRIMĂRIA ORASULUI OVIDIU CONSILIUL LOCAL OVIDIU INAUGURARE CASTRU ROMAN vineri, 7 iulie 2023 Cartier Ovidiu Sud ora 17:30 INVITAȚI SPECIALI Asociațiile „Castrum Novis" ,Terra Apulum" (grupuride BWYEY TEATRUL NATLONAL TARA BALET"
Primăria Ovidiu – Inaugurare Castru Roman

You may also like