gazetajudeteana.ro

Gazeta Județeană

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România – Ziua limbii Tătare

Avatar photo by

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, a organizat vineri, 5 mai 2023, la ora 17.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, evenimentul „Ziua Limbii Tătare“. Sărbătoarea, instituită oficial prin Legea nr. 256/2010, este marcată, an de an, la data de 5 mai.

„Ca semnatar al acestei legi, în 2010, vreau să le transmit prietenilor noștri tătari că cel mai de preț este păstrarea limbii. Ea, practic, îți creează identitatea, îți creează premisele de a-ți perpetua tradițiile. Un popor care nu își păstrează limba își va denatura identitatea proprie.

Le transmit să se bucure de această zi, felicit pe domnul președinte Eserghep, iar tuturor tătarilor le spunem că suntem mândri că suntem împreună aici și împreună, și cu limba tătară, avem un patrimoniu inestimabil“, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, prezent la eveniment.

YouTube player

Și anul acesta, organizatorii au reunit tineri din rândul comunității tătare, mesageri ai valorilor identitare, care, prin evoluțiile lor artistice, au pus în valoare frumusețea și bogăția limbii materne. Au evoluat, astfel, pe scenă, tineri care frecventează cursurile Școlii Comunitare din cadrul UDTTMR, au recitat poezii în limba tătară. Programul artistic a fost completat de soliști și ansambluri de dansuri tradiționale ale UDTTMR.

Pentru toți participanții, organizatorii au pregătit premii și diplome, menite să recompenseze atât dedicarea tinerilor, cât și implicarea cadrelor didactice de limba tătară și a instructorilor de dansuri, care îi pregătesc săptămânal pe elevi, cultivându-le dragostea și respectul pentru graiul matern și pentru cultura tătară.

Spectacolul a fost pregătit de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, și a fost un cadou oferit tuturor etnicilor tătari, cu prilejul Zilei Limbii Tătare, dar și tuturor constănțenilor, indiferent de etnie, care împărtășesc același sentiment de respect pentru valorile identitare și care apreciază spiritul multiculturalității dobrogene.

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România – Ziua limbii Tătare

You may also like